Page 14 - Avoimempi Kaarina
P. 14

14
Rauhalinnan kartanon pihapiiriä kesäpäivänä
Rauhalinna on meidän Ruissalomme
KAARINA –
SAARISTOMEREN PORTTI
Kaarinan maantieteellinen sijainti
on ainutlaatuinen. Vain meidän kaupunkimme kautta pääsee kulkemaan kansainvälisestikin tunnetulle Saaristomeren alueelle maanteitse. Olemme matkailullisesti valtaväylän varrella.
Teimme aloitteen, että Kaarina ryhtyy määrätietoisiin toimiin asemansa
ja matkailullisen merkityksen löytämiseksi. Kaavamme mahdollistaa matkailupalvelujen alueen rakentamisen Saaristotien varteen Kuusiston sillan mantereen puolelle. Siitä on lyhyt matka kävellen myös Rauhalinnan kartanolle.
Saaristomeren portissa voisi olla erilaisia palveluja saaristoristeilyistä, melontaan, lähiretkiin ja jopa vaelluksiin. Opastustakin voisi tarjota Saaristomeren kansallispuistoon menijöille. Vain luovuus on kattona, jos tahtoa löytyy.
Sinivuokot värittävät pian maan kauniin siniseksi. Isot tammet suojaavat niitä kuin katoksena. Kohta lehdossa lainehtii valkovuokkomeri. Satakielikin tempaisee voimakkaan säkeensä puron varren pajukossa.
Kesäkuun lähestyessä lehdon valtaavat kielot. Niiden kukittua kaiken täyttävä vihreys valtaa lehdon. Lehtokertut laulavat, pajulinnut säntäilevät pesänrakennuspuuhissa. Kirjosiepot laulavat ponnekkaasti kuuluttaen reviiriään. Valtavan lehmuksen kolosta kurkistelevat lehtopöllön poikaset.
Lehdon polkua astellessa pähkinäpensaiden oksat vyöttävät kulkijan askellusta. Herkän vihreyden keskeltä tulee suurten tammien suojaama kartano kuin tarjottimelle. Se on kuin koristeellinen karamellipaperi. Muisto menneestä maailmasta. Side entiseen elämään.
Rauhalinnan kartanon historia on vaiherikas ja mielenkiintoinen. Päärakennus on rakennettu 170 vuotta sitten. Se on jykevänä hirsirakennuksena harvinaisuus ja siksi suojelukohde. Kartanon sijainti meren äärellä kertoo siitä, miten
aikanaan meri oli se väylä, mitä pitkin Turkuun ja muuallekin kuljettiin. Tiet olivat huonoja.
Kaarina kaupunki osti Rauhalinnan maat rakennuksineen kymmenisen vuotta sitten. Monet rakennuksista ovat vuokralla. Kartano on tyhjillään. Sen kunnostus on laiminlyöty ja rakennus alkaa olla surullinen näky.
Kaupunki on yrittänyt myydä kartanoa
huonolla menestyksellä. Me vihreät olemme kannattaneet rakennuksen kunnostamista ja tilojen vuokraamista yrittämiseen. Kartano on niin keskellä kylää, että sen käyttö on oltava julkista. Ruissalossa on Honkapirtti mutta meillä on kaunis kartano.


































































































   12   13   14   15   16