Page 5 - Avoimempi Kaarina - Kaarinen Vihreät
P. 5

Vihreät haastavat kaikki puolueet tunnustamaan tulevaisuuden vaatimukset.
kaarinanvihreat.fi
VIHREÄ HUONE - GREEN ROOM
5
MOT PALJASTI KULISSIEN
TAKAISTA KAARINAA
YLE:n MOT-ohjelma on seurannut Ala-Lemun outoja kuvioita kymmenen vuotta. MOT lähetti 13.2.2017 jakson Hyvät veljet kunnissa – teemalla. Ohjelma on rakennettu avaamaan maakeinotteluun liittyvää kulissien takaista toimintaa.
Ohjelma on edelleen katsottavissa YLE Areenassa.
http://yle. /aihe/artikkeli/2017/02/10/kovan- korruption-ja-hyvan-hallinnon-valiin-jaa-laaja- harmaa-alue
ALA-LEMUN PITKÄ JA VÄRIKÄS
HISTORIA
Lemunniemellä on asuttu jo rautakaudella tuhat vuotta sitten. Lähin hauta on puolen kilometrin päässä kartanosta. Päärakennus on tehty 1700-luvun lopussa. Turun piispa rakennutti sen. Kuuluisa kasvitieteilijä Pehr Kalm suunnitteli puutarhan. Aivan alussa puutarhaan istutettiin omenapuita sekä karviais- ja viinimarjapensaita
Suomen sodan kiihkeä Lemun taistelu käytiin kartanon alueella ja Yli-Lemussa juhannuksena 1808. Ruotsin joukot nousivat maihin häätääkseen Turun valloittaneet venäläiset. Verinen taistelu johti maihin nousseiden pakenemiseen.
Ruotsin armeija vetäytyi koko sodan ajan ja Suomesta tuli yli sadaksi vuodeksi Venäjän suuriruhtinaskunta. Suomi sai pitää hallintonsa ja jopa oman rahan. Maamme itsenäistymisen kannalta Ruotsilta Venäjän osaksi joutumisella oli ratkaiseva merkitys.
Kansallisrunoilijamme Runeberg kirjoitti kymmeniä vuosia sodan jälkeen Lemun taistelusta Vänrikki Stoolin tarinoissa sankarillisen kuvauksen Kuoleva soturi. Runoilla nostatettiin isänmaallista itsetuntoa.
LUONTOA JA MUINAISJÄÄNTEITÄ
Ala-Lemussa on tehty useita luontoselvityksiä ja tutkittu rajattuja lajiryhmiä. Erittäin uhanalainen linnunhernetikkukoi on saanut eniten julkisuutta. Lajin esiintymispaikat on rajattu suojeltaviksi.
Kartanon rantaa reunustava tervaleppälehto
on määritelty tärkeäksi luontokohteeksi, koska siellä esiintyy uhanalaisia kääpälajeja ja alue on lepakkojen ruokailupaikka. Kartanon länsireunaa suojaa vanha haka, jossa kasvaa isoja tammia ja tyypillisiä puitamme. Myös haka-alue on määritelty arvokkaaksi.
Lemun taistelun aikana rannan tuntumaan tehtiin useampia vallituksia ja tykkien laukaisupaikkoja. Viimeiset tutkimukset rajasivat itse taistelualueen – peltoaukean, tien ja metsäsaarekkeet – muinaisjäänteeksi. Ne on suojeltu arkeologisina kohteina.
Kaarinan vihreillä on kampanjahuone kassoja vastapäätä Piispanristin Prismassa. Piipahda meillä!
Huoneessa on lasten leluja, piirustustarvikkeita, kirjojen vaihtopiste, liito-oravan pönttöjä ja erilaista tietoa luontoharrastuksesta, ja tietenkin painotuotteitamme kuntavaaleista.
Järjestämme myös erilaisia teemapäiviä, jolloin alan asiantuntija alustaa ja voit keskustella teemasta. Ne vaihtelevat kouluasioista, puutarhasuunnittelusta, mehiläisten hoidosta, lintuharrastukseen ja kunnallispolitiikkaan.
Olemme julistaneet myös 100 syytä
asua Kaarinassa – kisan. Kertoessasi vastauslomakkeella oman syysi asua Kaarinassa ja mahdollisesti myös parannusehdotuksia osallistut kahden elokuvalipun arvontaan Kino Piispanristille.
Vihreän Huoneen ikkunassa on näyttö, jossa esittelemme ehdokkaita, kerromme tavoitteistamme ja kauniista Kaarinasta.
Tule tutustumaan: Vihreä Huone, Piispanristin Prisma 10.3.–9.4.
Katso ohjelma: www.kaarinanvihreat.fi


   3   4   5   6   7