On tehty periaatepäätös, että home- ja sisäilmaongelmasta kärsivä koulu saneerataan taas jälleen kerran. Kouluun on upotettu jo miljoonia euroja eikä ongelmia ole saatu poistetuksi. Lasten ja henkilökunnan oireilut jatkuvat. Tällä erää on tarkoitus korjata koulua noin 6 miljoonalla eurolla. Periaatepäätös on tehty puutteellisin tiedoin, sillä mm.  koulun kattoon ei ole kohdistettu perusteellista kuntotutkimusta Ja rakennuksen kokoon nähden rakenneavauksia muilta osin tehty vähäisesti. Vanhoista selvityksistä käy ilmi, että esimerkiksi erityisluokan kattotasoitteesta on otettu näytteitä ja moisessa esiintyi sienilajistoa. Tasoite tuskin oli ongelmien alkuperäislähde. Samoin on todettu kosteusvuotoja lukuisista kohdista kattoa lähinnä ulkoseinien kohdilta tutkimatta rakenteita vesikaton puolelta eikä näytteitä ole otettu kastuneista rakenteista. Kattoa on pääasiassa tutkittu silmämääräisesti arvioiden sekä pintakosteusmittarilla. Perusteellinen saneeraus tarvitsee perusteellisen kuntotutkimuksen. Perustukset ja katto ovat tärkeimmät rakenteet. Ne ovat myös kalleimmat. Onko järkevää tehdä lopullista päätöstä saneerauksesta ennen kuin sisäilmaongelmien syyt ovat selvillä -ei arvailtavissa tai perustuen puutteellisiin tutkimuksiin? Tähänastiset korjaukset eivät ole onnistuneet. Lasten ja henkilökunnan oireilut sekä jo tehdyt kuntotutkimukset kertovat karua kieltä epäonnistumisista. Useiden ihmisten oireilulle löytyy aina syy, kunhan riittävästi tutkitaan. Mikäli korjaukset eivät tälläkään kertaa onnistu, ovat rahat valuneet kankkulan kaivoon ja edessä koko katon peruskorjaus, jolloin kustannukset ovat jo uuden koulun veroisia eikä takuuta silti ole.

Mikäli 1980-luvun alkupuolella rakennettu Hovirinnan koulu on aikansa tavoin suunniteltu kestämään 30-40 vuotta, on se jo täyttänyt tehtävänsä. Onko rakennus edes toiminnallisesti enää hyvä nykyajan vaatimusten edessä?

Lapsilla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön, sanovat lait ja asetukset. Turvallisesta opiskeluympäristöstä on vastuussa kunta ja turvallisuus koskee myös terveyttä. Hovirinnan koulun vanhemmat ovat aktiivisesti tuoneet esille ongelmia niin päättäjille kuin virkamiehille. Keskustelua on syntynyt. Home- ja sisäilmaongelmista kiistellään tällä hetkellä laajasti jopa asiaan vihkiytyneiden tutkijoiden parissa eikä yhtä ainoaa selkeää ja oikeaa näkemystä ole olemassa. Erilaista tietoa puoleen tai toiseen on nykyaikana saatavana helposti. Niinpä on mielipide- ja arvostuskysymys millaiseen päätökseen Kaarinan valtuutetut tulevat päätymään.

 

Saila Tuokko (Vihr.)

Jukka Lampikoski (Vihr.)

Eeva-Maria Kuparinen (Vihr.)

Anton Vaaranmaa (Vihr.)