ARVOISA YHTEISTYÖKUMPPANI

Lähestymme kaikkia valtuustoryhmiä viime tipassa koskien meitä paljon keskusteluttanutta Hovirinnan koulun hankesuunnitelmaa.  Viimeinen ja lopullinen sana asiassa on valtuustolla.

Niin lautakunnat kuin kaupunginhallituskin ovat käsitelleet asiaa ja olemme jo aiemmin päässeet sopimukseen suunnitelman sisällöstä.  Olemme edenneet päätöksenteossa yksimielisesti.

Meillä on nyt käytettävissä kaikki korjauskustannukset eli 9.4 M€. Lukuun ei ole sisällytetty suunnittelemattomia yllätyskohteita, jotka tulevat väistämättä vastaan näin suurta kohdetta saneerattaessa.  Virhemarginaali voi nousta pahimmillaan jopa 25%:iin. Lopullinen kustannus voi siis kasvaa yli kaksi miljoonaa euroa. Tosiasia on joka tapauksessa, että kustannusarvion epätarkkuus on aina saneerauskohteissa suurempi kuin uudisrakennuksissa.

Uuden koulun hinnaksi on ilmoitettu 15.2 M€. Koulua on jo lähivuosina korjattu noin 3.5 M€:lla. Mikäli saneeraus tehdään, on  siihen kaikkiaan käytetty 12.9 M€.  Summa on jo 85 % uuden koulun hinnasta.  Koulullahan on ikää jo 38 vuotta. Se on liian paljon. Toki se on selvää, että mikä jo on korjattu, se kulu on mennyt,  vaikka uusi  talo rakennettaisiin.

Saneeraus on riippuvainen koulun nykyisistä seinistä ja tilaratkaisuista, vaikka kuinka yrittäisimme tehdä parhaamme. Tuleeko näin onnistunut lopputulos kymmeniksi vuosiksi? Onko sittenkään viisasta rakentaa vanhoihin raameihin: pohjan, seinien ja katon varaan?

Käyttökustannuksiin vaikuttaa merkittävästi myös rakennuksen lämmitys. Saneerauksessa säilyy kaukolämmön käyttö. Uusi koulu voitaisiin tehdä maalämmöllä. Se on kaukolämpöä edullisempaa, kuten Kaarina-talosta voimme nähdä.  Muutoinkin uusi rakennusinfra voitaisiin tehdä nykypäivien edistyksellisten ratkaisujen mukaan, jolloin pidennetään rakennuksen elinkaarta ja säästetään vuosikymmenten aikana huomattava määrä käyttökustannuksia.

Vetoamme vielä kaikkiin osapuoliin, jotta voisitte harkita tässä tilanteessa uuden koulun rakentamista, kun kaikki kustannukset ovat nyt selvillä. Näemme tärkeäksi, että jatkamme hyvässä yhteistyössä ja voisimme saada tästä parhaan lopputuloksen.

Kaarinan uudessa strategiatyössä on noussut esiin slogan ”Kaarina on paras”. Miten voisimme todeta, että meillä on parhaat koulut, mutta yksi suurista kouluistamme on toiseksi paras.  Nyt voimme vaikuttaa vielä siihen, että Kaarinassa on myös parhaat koulut.

Me vihreät katsomme, että  uusi koulu olisi kaikilla mittareilla kokonaistaloudellisin, toimivin, nykyaikaisin ja terveellisin vaihtoehto. Ratkaisu on tahdon asia. Me uskomme ja toivomme, että meiltä kaikilta löytyy tähän tahtoa.

Kaarinassa 26.1.2018

 

Yhteistyöterveisin

Kaarinan vihreä valtuustoryhmä

Hannu Rautanen

puheenjohtaja

hannu.rautanen@kaarina.fi

0400 885 754