Helposti se on nähtävissä. Valkeavuoren liikuntahalli on harjassa, mutta koulun
rakentamiseksi ei ole vielä edes rakentajaa valittu. Oppilaat ovat olleet jo yli viisi vuotta parakeissa.

SDP ja Kokoomus jyräsivät vuonna 2017 hallin katsomoineen ohi koulun rakentamisen, vaikka halli ei ollut missään suunnitelmissa. Siitä on jo neljä vuotta. Kokoomus muistuttaa joka raossa taloudesta ja talouskurista, mutta hallin kohdalla ei oltu köyhiä eikä kipeitä.

Miljoonia on jo palanut parakkeihin

Vielä hiljempaa ollaan parakkien vuokrista. Nyt niistä on jo maksettu miljoona vuodessa ja lisääkin kuluja on tiedossa. Kaiken huipuksi hallia ei rakenneta koulun tarpeita varten. Niinpä siitä puuttuvat jopa tarvittavat liikuntavälineiden varastotilat.

On surkeaa, ettei 1500 lapsen ja nuoren koulukampus saa omaa liikuntatilaa. Nuotit sanelee vapaa-aikatoimi ja etenkin urheiluseurat.

Ahtautta, puutteellisia tiloja, vain tyydyttävä sisäilma

Eikä siinä kaikki. Sama poliittinen parivaljakko leikkasi suinpäin koulun rakennusrahoista viisi miljoonaa. Niinpä valtuusto äänesti tyydyttävän sisäilman puolesta, kun kaikkialla muualla Suomessa koulurakentamisessa taso on hyvä.

Ensin puretaan koulu sisäilmaongelmien takia ja sitten rakennetaan uusi koulu huonoimpaan mahdolliseen sisäilman tasoon. Näin halutaan tehdä myös Hovirinnassa, Piispanlähteellä ja Piikkiössä.

Liikuntahalli ei viivyttänyt vain Valkeavuorta vaan myös seuraavana saneeraus- ja uudisrakennuskohteena olevaa Piispan-lähteen koulua. Tuplavahinko siis. Ja nyt kantautuu Piispanlähteeltä hätähuutoja, että taas toistuu hillitön säästövimma. Tehdään halvinta mahdollista. Tingitään välttämättömistä tiloista.

Kaarinaa ei kiinnosta rakentamisen ekologisuus, pitkäkestoisuus, hiili-neutraalius eikä koulun koko elinkaaren halvemmat käyttökustannukset. Eletään mennyttä maailmaa laput silmillä.
Tälle on tultava loppu

Äänestäjillä on valta päättää, jatkuuko entinen meno vai halutaanko muutosta. Me ajamme muutosta: ekologisia, ajanmukaisia, sisäilmaltaan hyviä kouluja. Terveitä taloja. Turvallisia oppimisympäristöjä.

Lasten paras on oltava myös koulu-rakentamisen lähtökohta.

Julkaistu Kaarina-lehdessä 26.5.2021