Vihreiden ryhmäpuheenvuoro talousarviokokouksessa 9.12.2024 (Liinu Leiwo)

Hyvä valtuuston puheenjohtaja, kaupunginjohtaja, valtuutetut, virkahenkilöt ja hyvät kaarinalaiset ja median edustajat.

Valtuutettujen työvuosi on taas kierroksen tehnyt, kun ollaan talousarviotyön  ääressä. Ensinnä haluaisin todeta, että se vuosi on mennyt hyvässä hengessä. Säästöjen tekeminen ei koskaan ole mukavaa.

Suurena muutoksena Kaarinan kaupungin vastuulistalle on tullut TE-palveluiden järjestäminen. Sen voi nähdä mahdollisuutena. Mahdollisuutena huolehtia asukkaista ja lisätä hyvinvointia. Tähän pyritään.

Koulu- ja päiväkotirakentamisen jatkuminen rasittaa Kaarinan taloutta, mutta se tulee tehdä, vaihtoehtoja ei ole. Valkeavuoren ja Piispanlähteen jälkeen toivomme viisautta Piikkiön yhtenäiskoulun suunnitteluun, oletettavasti tässä on opittu jo matkalla paljon.

Vaikka koulujen henkilökunta joutuu yhä joustamaan myllerryksessä ja varhaiskasvatus samaten, on tunnelin päässä valoa tai pitäisikö sanoa että taloa näkyvissä.

Oppimisen tuen uudistus on yksi valtakunnallinen mullistus, joka opetuksen kentällä taas tuottaa venymistä. Tsemppiä siihen sivistyksen väelle, itse pähkäilen sen parissa naapurikunnassa.

Me vihreät toivomme, että Kaarina ottaa tulevaisuudessa vahvemmin huomioon myös toisen asteen opiskelijat ja heidän oppimisen- ja kouluhyvinvoinnin tukensa.

Kaarinan yhtenä ylpeytenä voi pitää virkeää kulttuuria ja aktiivista urheilutoimintaa. Myös kansalaisopisto kehittää toimintaansa aktiivisesti tarpeeseen vastaten, Kaarina-talo ja kirjasto pitävät yllä eläväistä kulttuurielämää. Se, että talousarvion tekstissä nuorten kohtaamista pidetään yhtenä mainittavana kirjaston tehtävänä on upeaa. Kiitos.

Vaikka niukkuuden äärellä ollaan, on kaikki tämä säilymässä seuraavaan vuoteen.

Olen itse peruskoulun “tasapäistämisvuosien” kasvatti. Olen myös laman kasvatti. Mutta olen myös musiikkiluokkien ja harrastusten kasvatti. Niiden vaikutus elämääni on ollut suuri. Nyt lapseni ovat  kaarinalaisen urheilun ja kulttuurityön kasvatteja. Kun nuorten mielenterveyden haasteet yleistyvät, on tärkeää pitää laadukkaiden peruspalveluiden ohella silmällä nimenomaan näitä asioita.

Säilytetään Kaarinan taide- ja kulttuurimyönteinen linja, pidetään arvossa sitä iloa, minkä meille tuovat niin vaihtuvat taidenäyttelyt, kulttuuritapahtumat, miellyttävät toimintaympäristöt kuin erikoisluokatkin: musiikkiluokkien aseman on oltava jatkossakin itsestäänselvä osa kaarinalaista peruskoulua. Ilon kautta, yhteisöllisyyttä luoden, perinnettä arvostaen.

Yritetään myös toimia jatkossakin niin, että yhdistykset ja järjestöt pystyvät toimimaan kaupungissamme kaiken ikäisten kaupunkilaisten hyväksi mahdollisimman hyvin.

Toinen mielenterveyttä tukeva pohja on hyvinvoiva ja saavutettava luonto. Olemme päätöksenteossa saaneet nähdä, miten metsien arvostus nousee; metsät ovat sijoitus Kaarinan tulevaisuuteen – eikä vain taloudellisesti. Ilahduttavaa on myös Saaristomeren ja Littoistenjärven suojeluun suunnattu raha sekä muu Kaarinan vihertäminen.

Yhtäkään talousarviopuheenvuoroa en ole käyttänyt ilman mainintaa luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta. Se on meistä jokaisen ja tulevien sukupolvien elämän edellytysten puolesta puhumista ja myös mielenterveystyötä.

Vihreiden valtuustoryhmä on ollut aktiivinen aloitteiden tekijä, ja meidän aloitteemme ovat tänä vuonna liittyneet periaatteessa kaikki samaan asiaan: luonnon monimuotoisuuteen.

Vuonna 2024 hienon luontoteon tekivät kaarinalaiset asukasbudjetin turvin: kukkaniityn pohjatyöt on aloitettu ja muutaman vuoden sisään se saadaan varmasti runsaasti kukkimaan. Tätä projektia jäämme ilolla seuraamaan ja toivomme jatkoa. Puita, kasvillisuutta, puistoja ja puhtaita rantoja. Kaarinan LUMO-ohjelma etenee 2025.

Kiitos asukasbudjetin fiksusta käytöstä kaarinalaiset.

Työ jatkuu, toivottavasti myös hyvä yhteistyö.