Kaarina tänään ja huomenna

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät kaksi vuotta sitten hyvinvointialueille. Se on suurin muutos kuntahistoriassa palvelujen järjestämisessä. Olemme saaneet kokea, miten palvelut nyt toteutuvat. Työllisyys- ja yrityspalvelut tulivat vuoden alusta kuntien vastuulle.

Väestömäärämme on edelleen kasvanut viime vuosina. Muuttajissa on ollut paljon lapsiperheitä. Vanhimpien ikäluokkien osuus kasvaa kuitenkin eniten. Se vaatii meitä turvaamaan ikääntyneille kaupunkilaisille virikkeellisen, turvallisen ja arvokkaan vanhuuden.

Asumisen ja maankäytön ohjelmaa laaditaan vuoteen 2040. Suunnitellaan, minne ja kuinka paljon kaavoitetaan asuin-, yritys- ja virkistysalueita. Ohjelman lähtökohta on arvio väestönkasvusta. Me vihreät tavoittelemme korkeintaan prosentin kasvua. Kasvuluku lasketaan asukasluvusta.

Uudet asukkaat tarvitsevat palveluja, katuja, vesi- ja viemärilinjoja sekä lähiluontoa. Ensin täyttyvät aina päiväkodit ja sitten koulut. Kova kasvu johtaa talouden kiristymiseen ja on karsittava palveluita ja luovuttava vanhojen alueiden tai kiinteistöjen saneerauksista. Yhden prosentin kasvulla ei jouduta vastaavaan kierteeseen. Kasvu sinällään ei ole itsetarkoitus.

Sivistystoimiala – päivähoito ja koulut – on kaupungin suurin. Kaupunki järjestää varhaiskasvatusta ja opetuspalveluja esiopetuksesta perusopetukseen sekä aina lukioon ja ammatilliseen koulutukseen asti. Oppivelvollisuuden pidennys on tuonut velvoitteita taata kaikille nuorille vähintään toisen asteen koulutus.

Elinvoiman edistäminen on toimiala, jossa on kaksi uutta lautakuntaa. Elinvoimalautakunta vastaa työllisyys-, elinkeinopalvelu- ja kotouttamisasioista ja hyvinvointilautakunta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä sekä vapaa-aikapalveluista.

Arkielämämme sujuvuus vaatii, että teknisen toimialan työ onnistuu. Vesi-, viemäri-, katu- ja sähköverkkojen ylläpito, puhtaan veden saanti, terveyttä edistävä kiertotalous sekä isommat liikenneväylät, myös pyörä- ja kävelytiet ovat arjen välttämättömyyksiä. Toimiala ylläpitää, saneeraa ja rakennuttaa myös rakennuksia. Koskaan aiemmin ei meille ole samaan aikaan rakennettu yhtä paljon päiväkoteja ja kouluja.

Kaarinan historia ja luonnonolosuhteet – metsineen meren ja järven äärellä – houkuttelevat uusia asukkaita hyvien palvelujen, liikenneyhteyksien ja vapaa-ajan mahdollisuuksien pariin. Asuinympäristömme ovat viihtyisiä ja turvallisia.

Kaupungin kumppanuus kuntalaisten, yritysten, erilaisten sidosryhmien ja muiden kuntien kanssa korostuu ja lisää hyvinvointia sekä yhteenkuuluvuutta. Yhteistyö yritysten, seurojen, yhdistysten, kaupunkiseudun kuntien, naapureiden kuten maakunnan muidenkin kuntien kanssa on yksi menestyksen avaimista.

Kestävän kehityksen Kaarina elää ja voi hyvin yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden hengessä. Avoimuus, rehtiys ja välittäminen korostuvat. Näihin arvoihin meidän kaikkien on hyvä pyrkiä.